Cinci motive pentru a avea tataneasa in gradina si livada

Desi in multe locuri este considerata o buruiana, tataneasa se poate dovedi o planta benefica oricarei gradini. Tataneasa poate fi utila in urmatoarele feluri:

  • Mulci in gradina de legume, sau in livada. Acumulatoare de potasiu prin radacinile adanci ce pot ajunge la 1.2m, si datorita continutului mare de azot si microelemente, poate fi folosita ca mulci in gradina de legume, sau la pomii fructiferi. In livada, daca este plantata direct la baza pomului, inlatura concurenta cu plantele monocotiledonate (iarba), iar in momentul cosirii, ofera un mulci bogat in macro si micronutrienti. Tataneasa se poate cosi de 3-5 ori pe an, in functie de umiditate. Gradinarii australieni obisnuiau sa ingroape 2-3 frunze de tataneasa la plantarea unui cuib de cartofi! Afla mai multe despre astfel de sisteme ce se pot aplica in gospodarie!
Tataneasa livada

Tataneasa plantata la radacina unui alun tanar, Strambeni, AG

  • Insectele benefice, inclusiv albinele, iubesc tataneasa! Infloreste o mare parte din an, crescand astfel habitatul polenizatorilor. Unele surse, cat si observatia empirica, arata ca, in jurul tatanesei se strang viespi parazite, paianjeni, si mai ales insecte din familia Chrysopidae, ordinul Neuroptera. Toate acestea sunt zoofage, si astfel ajuta la echilibrul dintre insectele daunatoare si cele pradatoare (care se hranesc cu daunatorii). In timp ce agricultorii conventionali folosesc insecticidele, cei ce inteleg functionalitatea naturala, se folosesc de astfel de mecanisme pentru a tine daunatorii sub control. Citeste mai multe despre controlul ecologic al bolilor si daunatorilor!

Tataneasa albina

  • Ingrasamant foliar. Datorita continutului mare de nutrienti, tataneasa se poate folosi ca ingrasamant foliar la legume sau pomi. Se toaca grosier 1kg de plante verzi, se macereaza o perioada de 7-10 zile in 10l de apa, se strecoara, si se aplica pe frunze. Spre deosebire de maceratul de urzica, stimulator al cresterii frunzelor, tataneasa stimuleaza productia de fructe, si deci, la legume, se aplica dupa in florire.
  • Planta medicinala. Tataneasa se foloseste in tratamentul afectiunilor respiratorii, si digestive, si poate trata rani si diverse boli de piele.
  • Rezistenta la conditiile pedo-climatice. Desi prefera locurile umede si usor umbrite, insa tataneasa creste foarte bine si la campie, in plin soare, intr-un teren inierbat. Este rezistenta la seceta, dar poate creste si in mlastini, suporta solul compact, in special pe un substrat de argila, si creste la semi umbra sau in plin soare! Foarte usor de inmultit, tataneasa se propaga prin butasi de radacina.

Se incepe prin scoaterea catorva radacini din sol primavara, ideal de grosimea unui creion, sau mai mari.

Tataneasa

Radacinile de tataneasa se taie la o lungime de 5-10cm, in functie de grosime. Cele mai groase pot fi mai scurte.

Tataneasa

Radacinile se planteaza la o adancime de 3-4cm. In conditiile de la campie, daca vara este extrem de secetoasa, se pot uda. In zonele de deal, ingrijirea tatanesei se opreste aici – la plantare.

Tataneasa

Lasa un raspuns

Comentarii

  1. Mihail

    La ce distanta de trunchiul copacului se planteaza tataneasa?
    Multumesc.

  2. vasilica mitrache

    Am auzit de tataneasa,dar nu stiam cum arata.Acum stiu si o sa fiu foarte atenta cu ea.Multumim pentru informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>