CE ESTE PERMACULTURA?

Esti fermier, gospodar, sau doar interesat de agricultura? Nu rata urmatoarele artiole pentru o ferma de succes: importanta fertilitatii solului, sistemul agroforestier pentru productii ridicate, keyline design, sau cum ne ferim de seceta si baltiricontrolul ecologic al bolilor si daunatorilorculturile verzi, tehnologia no-till, compost si extrase din compost, programe de pasunat.


Avand originile in anii ’70 in Australia, permacultura este un sistem de proiectare a habitatelor umane, in special a terenurilor agricole, aplicabil la orice scara, care imita rezilienta si diversitatea ecosistemelor naturale, dar le creste drastic productivitatea.

Spre exemplu, orice gradinar sau fermier stie ca aerul este peste 75% azot, si ca pasarile tinere se hranesc cu insecte. Cati au depus minimul efort pentru a investiga aplicarea acestor informatii in tehnologia de cultura? Cati au petrecut macar cateva ore pe internet, ca sa descopere alti fermieri care au eliminat ingrasamintele si insecticidele, folosind metode inspirate din natura?

Credeti ca doar avionul, nanotehnologia, si betonul armat sunt inspirate din natura?

Din acest motiv, mare parte din ideile folosite in permacultura, sunt inspirate din sistemele naturale, si adaptate conform factorilor antropici (mecanizare, tehnologie, de cultura, asolamente, conditii pedo-climatice, etc).

Permacultura are o relatie de sinergie cu agricultura ecologica, careia ii aduce in plus notiunea de design, iar majoritatea tehnicilor se aplica si in agricultura conventionala.
La nivel de ferma, permacultura foloseste sistemul de proiectare keyline design. Afla mai multe despre cum sa reducem baltirile si efectele secetei folosind keyline design, sau vezi un exemplu de design pentru un teren de 100ha din jud Brasov, realizat folosind aceasta metodologie.
Esti gradinar sau ai un teren la tara? Transforma-ti gospodaria folosind un design de permacultura!

Permacultura la ridgedale

Sistem agroforestier format din pomi fructiferi plantati pe tiparul keyline, similar curbelor de nivel, si pasune. Sursa: RidgedalePermaculture, ferma de formare a autorului

Permacultura in Romania si in lume

La nivel mondial exista cateva sute de mii de practicanti de permacultura, pe toate continentele si in 147 de tari, lucrand pe o gama larga de proprietati, de la loturi mici de gradina urbana, pana la ferme mamut de zeci de mii de hectare.

Permacultura in Romania este abia la inceput, dar in ultimii ani a cunoscut o dezvoltare extrem de rapida, in prezent existand cateva ferme in conversia la acest sistem agricol si mult mai multe gospodarii.
Vezi harta “Romania altfel

Care sunt cele trei dimensiuni din permacultura?

Cuvantul permacultura are originea in “cultura” si “permanenta”, urmarind sa creeze o (agri)cultura permanenta, deci fara indoiala sustenabila.

Fie ca vorbim de o microferma pomicola, exploatatie zootehnica, cultura mare, ori o banala gradina de legume, permacultura urmareste 3 dimensiuni, si le trateaza intotdeauna ca un tot unitar, fara a le separa:

  • Dimensiunea ecologica
  • Dimensiunea economica
  • Dimensiunea sociala
Ecologic economic social

Sustenabilitatea inglobeaza cele 3 dimensiuni

Permacultura – dimensiunea ecologica

Ca sistem de productie, in permacultura, dimensiunea ecologica este reprezentata de doi indicatori, indispensabili pentru un agroecosistem productiv, indiferent de activitatea fermei ori a gospodariei (vegetala sau zootehnica):

  • Calitatea solului
  • Biodiversitatea

Daca la nivel de gospodarie, ferma, sau comunitate, atat calitatea solului cat si biodiversitatea cresc anual, sistemul poate fi numit permacultura.

Sol fertil

Permacultura – dimensiunea economica

Metodele din permacultura scad costurile prin aplicarea de strategii si tehnici ce imita sistemele naturale, micsoreaza nevoia de inputuri, si cresc randamentul economic.
Cuvantul “penicilina” suna cunoscut ? Oricine stie ca aceasta este derivata dintr-o ciuperca, ce are proprietatea de a inhiba cresterea altor fungi in jurul ei.
In timp ce majoritatea agricultorilor isi bat singur cuie in talpa distrugand microorganismele din sol, cei inteligenti se folosesc de cele benefice pentru a diminua patogenii, creste fertilitatea, si stimula cresterea plantelor.
Si atunci, ne putem intrebarea: “Ne putem permite sa fim neinformati”?

Permacultura – dimensiunea sociala

Mai ales in cercurile de permacultura din Romania, aceasta are are cei mai multi simpatizanti, lucru adesea daunator imaginii permaculturii, si persoanelor cu pregatire tehnica.
Totusi, nu trebuie sa uitam ca un lant este la fel de puternic ca cea mai slaba veriga, iar aspectele socio-culturale, traditiile si obiceiurile, principiile de organizare sociala, joaca un rol deosebit de important.

Permacultura inglobeaza prin definitie cele trei dimensiuni: ecologica, economica, si sociala.

Permacultura sau agricultura? Care e diferenta?

Ambele au in componenta tehnologia de cultura, insa permacultura aduce un element extrem de important: notiunea de design, sau proiectare. La nivel de ferma, permacultura foloseste sistemul de proiectare keyline design. Afla mai multe despre cum sa reducem baltirile si efectele secetei folosind keyline design, sau vezi un exemplu de design pentru un teren de 100ha din jud Brasov, realizat folosind aceasta metodologie.
Esti gradinar sau ai un teren la tara? Transforma-ti gospodaria folosind un design de permacultura!
Permacultura acorda atentie maxima amplasamentului elementelor pe teren, pentru a crea relatii benefice, reducand astfel costurile de mentenanta si crescand productivitatea intregului sistem. Permacultura incurajeaza fermele integrate, in care fiecare activitate este legata de alta, pentru beneficiul ambelor.


Anul trecut am fost socat sa aud o persoana influenta din agricultura romaneasca, exclamand : “Ce idee incredibila sa folosesti animalele pentru a pasuna si fertiliza vegetatia dintr-o livada de nuc! Nu am crezut ca o sa vad asa ceva“.
Orice om cu o farama de creier realizeaza instantaneu beneficiile acestei tehnici, insa iata cum, datorita implicarii active in agricultura si obisnuintei, unde sintagma “asa se face” e la ordinea zilei, persoane capabile, inteligente, pregatite tehnic, rateaza tocmai esentialul.

Animale in livada

Livada de nuc – Se observa tutorii pomilor abia plantati, si gardul electric ce ii desparte de ierbivore si pasari. Sursa: www.ridgedalepermaculture.com , ferma de formare a autorului

Animale livada

Pasunarea animalelor in plantatii pomicole sau vii, cu accesul la plante restrictionat de gardul electric, reduce nevoia de fertilizare.

De multe ori, gandirea neconventionala, asa cum si permacultura poate fi fericita, ne duce mai departe decat orice altceva. Un fermier inteligent cauta intotdeauna sa incerce metode mai putin cunoscute.


Pasunarea animelelor printre randurile de pomi este doar un exemplu de amplasare a elementelor (animale si pomi) in spatiu, pentru beneficiul ambelor. Bineinteles, si planificarea temporala este extrem de importanta, tehnologia de productie se schimba, este nevoie de mici investitii in infrastructura (gard electric), si se vede in general necesitatea unor mici ajustari. Insa agricultorii mai descuiati realizeaza rapid beneficile.

Nu trebuie sa uitam, orice noutate am adauga, intotdeauna este vorba de un intreg sistem ce trebuie adaptat si reglat cu atentie maxima, un buton magic care sa rezolve toate problemele inca nu s-a inventat.

Permacultura – notiunea de design, sau proiectare

Fie ca vorbim de ferme, unde elementele principale sunt pomi fructiferi, arbori si plante perene, culturi anuale, pasuni, iazuri de irigat, infrastructura, cladiri si garduri, sau de gospodarii si gradini individuale, unde numarul acestora creste semnificativ, amplasarea, deci designul, este ceea ce deosebeste agricultura de permacultura.
Citeste pagina keyline design pentru mai multe informatii despre proiectarea fermei, sau, vezi un exemplu de design de permacultura in gospodarie.

Permacultura este constituita din 2 parti:

  • Tehnologia de productie, similara cu cea din agricultura ecologica
  • Metodologia de proiectare, ca adaos la aceasta. Permacultura este un sistem de proiectare a terenurilor agricole,  la fel cum arhitectura este un sistem de proiectare a cladirilor, aceasta fiind deosebirea majora fata de agricultura, fie ea ecologica ori conventionala.
Cum aplicam permacultura intr-o ferma?

Un proiect de ferma cuprinde doua elemente majore:

  • Documentatia, sau tehnologia de cultura, cu privire la fertilizari, agrotehnica, infiintare, administrare, etc, plus strategii pentru desfacerea direct la client
  • Partea de design, sau proiectul fermei (amplasamentul elementelor pe teren)
Design de permacultura in Romania

Design de permacultura pentru Armonia Brassovia folosind sistemul keyline design, 100ha

In sistemele agricole unde se practica permacultura, adesea intalnim urmatoarele:

Permacultura si cele trei etici

Nu in ultimul rand, permacultura este caracterizata de 3 etici, sau “reguli de functionare”

  • Grija fata de pamant : respectarea ecosistemelor naturale, mai ales in agroecosistemele cultivate
  • Grija fata de oameni : etica ce tine de egalitate si responsabilitate sociala
  • Reinvestirea etica a surplusului. Folosirea resurselor (materiale sau nu) in activitati ce respecta primele doua etici

Citeste mai departe, despre aplicarea permaculturii in gospodarie!

Esti fermier, gospodar, sau doar interesat de agricultura? Nu rata urmatoarele artiole pentru o ferma de succes: importanta fertilitatii solului, sistemul agroforestier pentru productii ridicate, keyline design, sau cum ne ferim de seceta si baltiricontrolul ecologic al bolilor si daunatorilorculturile verzi, tehnologia no-till, compost si extrase din compost, programe de pasunat..

Lasa un raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>