Doua zile “cu permacultura” la Titu

Weekendul trecut a avut loc un curs de introducere in permacultura la gospodaria lui Bogdan, la marginea orasului Titu. Cursul a fost dedicat incepatorilor intr-ale gradinaritului, pomiculturii, si permaculturii.

Cate ceva despre gazda
Bogdan este un temerar mutat in “mediul rural” (desi Titu este oras, gospodaria este in camp, utilitatile lipsesc, iar mediul social se apropie mai mult de rural decat de urban), care vrea sa traiasca din cultivarea pamantului. Il puteti urmari pe facebook, iar, fie din 2016, fie din 2017, va puteti bucura de delicatesele pe care le prepara din produsele obtinute pe teren.

Desfasurarea cursului

Pe langa obisnuitele informatii teoretice, a caror structura o puteti gasi aici, acest curs a cuprins si cateva parti practice, cu ocazia carora am:

  • Construit o gramada de compost termofil

Compost termofil

Compost termofil

Compost termofil

  • Realizat un strat pentru o gradina fara sapa

Intinderea cartoanelor
gradina permacultura

Adaugarea substratului – in acest caz, balegarul
gradina permacultura

Plantarea arpagicului

gradina permacultura

Mulcirea cu paie

gradina permacultura

  • Plantat cativa pomi fructiferi si discutat taierile acestora

plantare pomi fructiferi

La ce sa fim atenti cand cumparam un pom

pomi pasaport

Realizarea mocirlei, pas premergator plantarii

mocirlire pomi

permacultura mulcire pomi permacultura pom mulcit

Impresiile catorva participanti:

Alexei Marcovici: “Cursul lui Gabi a fost o surpriza neastepta! Informatia prezentata in curs insotita de sesiunile de practica este structurata foarte bine. „Introducerea in permacultura” realizata de Gabi dezvaluie o multime de directii in care poti dezvolta proiecte viabile si sustenabile.

Gabi este exemplu al taranului modern. un om cu o dragoste fata de pamant si ecosistem, care incearca sa inteleaga microbiologia solului, incat sa aiba o cat mai buna comuniune cu natura!”

Gabriel Munteanu: “Am fost la cursul lui Gabi de la Titu , 26-27 martie 2016. Am experienta practica intr-o gospodarie si de vreo 2 ani am studiat tot ce mi-a cazut sub ochi legat de permacultura. Insa la cursul lui, tot am invatat lucruri noi. Mi-a placut in mod special faptul ca nu s-a tinut neaparat de agenda pentru prezentare, si, din cauza ca am putut sa punem intrebari pe loc, el si-a facut timp si a furnizat informatiile de care aveam noi nevoie mai mult. Pe langa informatii teoretice, Gabi stie cam tot ce misca in tara asta si in lume: vrei rosii, du-te acolo, vrei aluni, suna-l pe X, vrei sa vezi un kiwi batran de 20 de ani in Romania, mergi acolo, vrei sa stii mai multe despre Y, citeste Z.”

Puiu: “Vorbesc despre cursul de pemacultura Titu martie 2016.
A fost un curs plin de informații noi și m.a făcut sa mă simt „pionier” pe direcția pemaculturîi. Am învățat multe din întrebări și din ateliere. Am simtit ca ne.ar fi spus mai multe dar timpul a fost foarte scurt. Mulțumesc și aștept consolidarea cunoștințelor cu rezultate. Mulțumesc Gabi.”


Ma bucura ca din ce in ce mai multi participanti la un astfel de curs au terenuri in mediul rural, vor sa inceapa ferme, practica gradinaritul sau pomicultura ecologica, sau sunt implicati intr-un fel sau altul in lantul alimentar al produselor ecologice, chiar si din postura de consumatori.

Permacultura incepe sa ia avant in randul romanilor, ceea ce nu poate fi decat un pas inainte!

 

 

Lasa un raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>