Design de permacultura in gospodarie

Nota: Aceasta pagina prezinta folosirea unui design de permacultura in gospodarie. Daca ai ajuns aici printr-un link extern, citeste mai intai Ce este permacultura?

Esti fermier, gospodar, sau doar interesat de agricultura? Nu rata urmatoarele artiole pentru o ferma de succes: importanta fertilitatii solului, sistemul agroforestier pentru productii ridicate, keyline design, sau cum ne ferim de seceta si baltiri,controlul ecologic al bolilor si daunatorilorculturile verzi, tehnologia no-till, compost si extrase din compost, programe de pasunat.


Cum aplicam un design de permacultura in gospodarie?
Gradina permacultura romania

Inceperea unei gradini de permacultura, intr-o gospodarie din judetul Arges

Haideti sa ne imaginam un teren obisnuit din satul romanesc, care, dupa un plan bine executat, se transforma intr-un spatiu linistit, pierdut in natura dar cu acces la confort, ofera o abundenta de hrana ecologica si diversificata, folosind un sistem care necesita efort si cunostinte minime.
Cati dintre cei ce locuiesc la oras nu viseaza la asa ceva?

Si ce altceva am putea folosi pentru a crea un astfel de paradis, daca nu un design de permacultura?Prin tehnologia de productie (cum se fac lucrurile?), dar si prin partea de design (unde se amplaseaza elementele?), astfel de obiective sunt usor de realizat!

Cuptor de lut permacultura

Seara de pizza la foc de lemne in cuptorul de lut, la RIdgedalePermaculture, ferma de formare a autorului. Toate ingredientele ecologice, proaspat culese din gradina

Tehnici dintr-un design de permacultura, potrivite pentru incepatori si gradinari de weekend

Fie ca e vorba de un smoothie de fructe de padure sau o salata de rosii, cu totii vrem sa fim treziti de rasaritul soarelui, sa iesim in gradina, si sa culegem ingredientele ecologice pentru micul dejun.
Dupa care, sa ne vedem de treburile zilnice, si ocazional, sa dedicam o zi pe saptamana pentru ingrijirea gradinii si livezii.

Cand vine vorba de cultivarea de legume si fructe, intr-un design de permacultura folosim doua tehnici de baza:

Gradina fara sapa

Majoritatea gradinarilor se plang de doua poveri majore: sapatul gradinii si plivitul (sapatul buruienilor).

Folosind un design de permacultura, o solutie facila este gradina fara sapa, tehnica ce usureaza cu mult munca gradinarului, si ii ofera timp suficient pentru a se bucura de roadele acesteia.

Gradina fara sapa se construieste adaugand in aceasta ordine: ziare sau cartoane, balegar, si mulci.

Permacultura strambeni gradina

Constructia gradinii de permacultura de la Strambeni. Mulciul se adauga si pe straturi, si in poteci

Pentru un plus de estetica, straturile se delimiteaza de poteci folosind impletituri.

Gradina permacultura strambeni

Aceeasi gradina, primavara. Rasadurile sau semintele se planteaza dand paiele la o parte

Mentinand un strat gros de mulci, balegarul se transforma in humus inca din primul an, iar datorita cartonului si paielor, buruienile sunt aproape inexistente, facand plivitul o activitate uitata. Sub protectia paielor, solul ramane mult mai umed, nevoia de irigatie este mult redusa, iar ramele si organismele benefice se inmultesc rapid.
Paiele protejeaza solul de forta precipitatilor, iar atata timp cat accesul se face doar pe potecile bine delimitate, pamantul ramane afanat an de an.

Urmand tiparul natural al frunzelor din padure care creeaza un sol afanat si il protejeaza de precipitatii, folosind un design de permacultura, putem crea un sistem pentru gradinarii ce prefera sa inlocuiasca munca cu observatia si planificarea atenta!

Rezultatul: legume sanatoase, cu gust extraordinar, cum nu putem cumpara!

Gradina permacultura strambeni

Efortul de administrare este mic, iar productia mare – visul oricarui gradinar. Mai important, metodele sunt 100% ecologice

“Food forest” sau “forest garden” – livezi mixte de pomi, arbusti, si alte plante perene, folosind un design de permacultura

In timp ce gradina fara sapa cuprinde plantele anuale (majoritatea legumelor), o gospodarie in care aplicam un design de permacultura trebuie sa contina si o diversitate mare de fructe si plante perene. In majoritatea zonelor locuite din Romania, se pot si ar trebui sa se cultive urmatoarele:

  • Fructe semintoase: meri, peri, gutui
  • Fructe samburoase: pruni, caisi, visini, ciresi
  • Nucifere: nuci, aluni, castani comestibili, migdali
  • Fructe de padure: zmeuri, coacazi, muri, catina
  • Plante cataratoare: vita de vie, mini-kiwi
  • Plante perene si medicinale: topinambur, ceapa frateasca, usturoi de tuns, salvie, rozmarin, menta etc
  • Flori si plante deocrative: trandafiri, bulbi de primavara, liliac, lamaita etc
Permacultura strambeni zmeura

In clima de la Strambeni, tufele de zmeura, sau coacazii, fructifica si la umbra pomilor fructiferi

Ansamblul de plante transforma livada intr-un paradis estetic, auditiv si olfactiv, iar diversitatea asigura o recolta in fiecare an (fie ca e un an secetos, ploios, cu ingheturi tarzii, sau cu invazii de daunatori).

Aplicand tehnici ca mulcirea, stropirile ecologice, sau taierile minime intr-o astfel de livada proiectata dupa un design de permacultura, efortul de administrare este mic, iar productia este sanatoasa si variata.
Venirea pe lume a unui bebe este momentul ideal pentru inceperea unei astfel de livezi. La varsta de 3-4 ani, acesta se bucura din plin de bunatatile pline de vitamine, minerale, si antioxidanti.

Fructe permacultura romania

Recunoscute ca adevarate miracole pentru sanatate, fructele de padure sunt si usor de cultivat!

Cu o administrare potrivita a vegetatiei, solul se imbunatateste an de an, iar productivitatea creste.

O livada amenajata in urma unui design de permacultura este foarte apropiata de tiparele naturale, iar proprietarul contribuie in mod activ la regenerarea mediului si ecosistemului.

permacultura strambeni sol

Dupa doar 2 ani, solul de sub un mar tanar a devenit asemanator celui din padure!

Un design de permacultura alege corespunzator soiurile, portaltoii, si distantele de plantare, creand un sistem productiv si usor de administrat.

Vezi un album foto cu infiintarea unei astfel de “forest garden”.

Cum arata un design de permacultura in gospodarie?

La scara de gospodarie, permacultura foloseste impartirea pe zone si sectoare, amplasand elementele cele mai des vizitate aproape de casa, iar cele care au nevoie de grija mai putina, mai departe, pentru a asigura eficienta.

Un design de permacultura creeaza asocieri intre elementele de pe teren (plante, animale, infrastructura, deseuri, zone sociale, etc) pentru a crea relatii benefice. De altfel, ceea ce in unele cazuri, taranul roman face dintotdeauna, fara sa fi auzit de termenul de permacultura.

Un exemplu comun este iernarea pasarilor in solar pentru asigurarea fertilitatii solului si curatarea de buruieni si insecte.

Gaini in solar

Autorul, in solarul de la RidgedalePermaculture, unde actualmente 350 gaini ierneaza anual

Pe langa mijloacele de productie, un design de permacultura maximizeaza privelistile impresionante si planifica locuri sociale, in functie de dorintele proprietarului.

Permacultura strambeni iarna

Magia iernii la Strambeni, anotimpul in care gandurile hoinaresc departe…

Permacultura respecta reguli de bun simt, folosite in mare parte de populatia din mediul rural, dar aprofundeaza partea academica, foloseste tehnologii moderne, si cauta intotdeauna inovatia.
Conexiunea cu natura nu se pierde, dimpotriva, este apreciata, iar natura este privita ca un adevarat profesor.

Un exemplu de design de permacultura

Un exemplu de design de permacultura pentru o gospodarie de 3500m2, aflata in afara satului, poate fi vizionat mai jos:


Delimitarea terenului. Accesul si utilitatile se fac prin partea de vest (partea de jos in imagine)

Design permacultura teren


Design permacultura gard


Design permacultura casa


Design permacultura zona casa


Design permacultura gradina


Design permacultura social


Design permacultura arbusti


Design permacultura livada


Design permacultura plante perene

In final, se obtine un design de permacultura ce cuprinde o diversitate de fructe si legume usor de administrat, cat si spatii de relaxare.


Esti fermier, gospodar, sau doar interesat de agricultura? Nu rata urmatoarele artiole pentru o ferma de succes: importanta fertilitatii solului, sistemul agroforestier pentru productii ridicate, keyline design, sau cum ne ferim de seceta si baltiri,controlul ecologic al bolilor si daunatorilorculturile verzi, tehnologia no-till, compost si extrase din compost, programe de pasunat.

Lasa un raspuns

Comentarii

  1. Andrei

    Salut, am cateva intrebari:
    – Balegarul, cartoanele si paiele se pun toamna sau primavara?
    – Balegarul trebuie sa fie fermentat? Daca da cat timp?
    – se planteaza direct in balegar?

    Va multumesc,

  2. gabi

    Salutare

    Ambele variante sunt posibilie (primavara si toamna).

    Primavara ai nevoie de:
    – Balegar fermentat, strat de 5-10cm. Iti dai seama daca e fermentat dupa miros si textura. Daca iti curge printre degete, dimensiunile sunt relativ mici, bucatile sunt regulate, si nu miroase urat, e in regula. Cat timp sa fi fost fermentat? Asta depind de balegar, dimensiunea gramezii, si cum a fost pastrat. Decat sa intrebi persoana de la care il iei cat timp are gramada, e mai util sa…bagi mana in ea si sa vezi indicatorii de mai sus: mirosul, textura, dimensiunea
    – Strat de paie de 5 – 30cm. Eu recomand un 5-10, cu completari pe parcurs, e mai usor sa plantezi in el (Nu recomand fan, fanul are prea multe seminte de buruieni)
    – Cartoane sau ziare

    Toamna sunt cateva diferente:
    – Balegarul poate fi proaspat, pana primavara se descompune DACA este acoperit de paie. Cam jumatate din el se descompune, deci un strat de 10-20cm ar fi indicat. Acum daca nu gasesti, si pui doar 5 cm de balegar, nu moare nimeni
    – Stratul de paie este mult mai gros. Imagineaza-ti ca pana primavara se mai descompun din ele. O regula generala ar fi ca jumatate din ele se descompun, deci pui un start de 2 ori mai gros fata de cat vrei. Poti pune si strat subtire, cu conditia sa completezi primavara
    – Cartoane sau ziare, in strat putin mai gros. Daca faci straturile toamna, mare parte din cartoane vor putrezi (mai ales daca stratul e subtire). Asta inseamna ca vei avea mai multe buruieni. Ai 3 variante sa le combati – ori sa pui de la inceput strat gros de cartone (2-3 cartoane de cutie grosime), ori adaugi cartoane DEASUPRA balegarului primavara, ori accepti ca va trebui sa jumuli mai multe buruieni. A doua varianta inseamna ca va trebui sa dai gaura prin carton, deci e mai greu sa plantezi.

    De plantat, plantezi in balegar. Important e ca primavara sa fie indeajuns de putrezit incat sa poti planta in el, si acoperit cu mulci

    Spor la gradina!

    • Ovi

      Am si eu o intrebare: de unde aveti atitea paie? Un strat de 30 de cm de paie inseamna un volum enorm, chiar si pentru o parcela mica (3 mc de paie pentru 100 mp de parcela).

      • Intr-adevar, daca pui 30cm (care e destul de mult), vei folosi multe paie. Insa dupa ce se taseaza, cei 30cm vor deveni mai mult 10.

        Ca referinta, la o gradina de 100m2, folosesti 20-40 de baloti anual

        Metoda mulcirii e intradevar viabila doar pentru suprafete mici.
        La suprafete mai mari se folosesc culturile verzi. Am scris aici despre ele, ce-i drept pentru suprafete de ferma, predominant pentru cereale in sistem no-till. Insa se pot folosi si la legume sau suprafete mai mici (de la cateva mii de metri la cateva hectare), cu modificarile de rigoare
        http://permacultura-romania.com/culturi-verzi/

        • Ovi

          Daca s-ar generaliza utilizarea culturilor verzi s-ar reduce si incalzirea globala (si mai ales efectele ei). Nu inteleg de ce nu se iau masuri la nivel de stat in probleme atit de importante.

          http://ovidiubidian.ro/schimbari-climatice/

          • APIA are un pachet si pentru culturi verzi. Din pacate conditiile nu sunt tocmai ideale.

  3. Catalin

    Salut. Trebuie neaparat balegar? Pot folosi pamant cat de cat fertil in loc de balegar?

    Multumesc pentru articolele pe care le scrii si pentru tot ceea ce faci. 🙂

    • gabi

      Salut, se poate folosi si pamant.
      Balegarul are avantajul ca are mai putine seminte de buruieni, si in general e mai accesibil la tara.

      Mersi si spor!

  4. In cateva postari pe facebook, s-a ridicat intrebarea toxicitatii cu plumbul din ziare.

    Raspunsul:
    In cerneala din ziare nu se mai foloseste plumb de ani de zile.
    Dar chiar daca s-ar folosi, puneti-va intrebarea daca ar fi toxic. Oare in sol nu gasim deja plumb sau alte metale grele? Doar ca mare parte din el este solubil la un pH foarte mic, motiv pentru care nu exista toxicitate pentru plante.

    In plus, activitatea biologica din sol (cum este cazul intr-o gradina in care se folosesc tehnici din permacultura) – face inerte substantele periculoase.
    Puteti privi solul ca pe corpul uman – daca are conditile potrivite, se curata singur. Sigur, prin metodele lui, dar e o comparatie usor de inteles

    Ziarele puse in primul an de incepere a gradinii nu provoaca probleme de sanatate, stai linistit.

  5. Viorel

    Salut,
    Eu am o gradina intr-o zona de deal unde am fan din belsug paie nu prea sunt prin zona ar trebui sa le cumpar si sa le transport. Ce sa fac ? sa mulcesc sau nu ca fan

    • Fanul are seminte, si poti crea mai multe probleme in gradina. Ori paie, frunze, tocătură, ori lasi fanul in tarcul găinilor câteva zile, sa mai ciugule semintele din el

  6. Bogdan Monica

    Buna Ziua,
    Întrebarea mea este:
    Credeti ca as putea sa fac un asemenea sol (cartoane, balegar, paie) pe o suprafata foarte mica, sa zicem o jardiniera sau o găleată cu diametrul mai mare… întreb acest lucru in ideea ca daca as reusi, s-ar convinge si cei de langa mine ca nu e doar o poveste…
    Va multumesc

    • Buna ziua
      Cu siguranta ati putea, dar nu cred ca este un exemplu elocvent. Pentru ca

      – in jardiniera/galeata oricum nu aveti probleme la fel de mari ca in gradina cu buruienile
      – e mult mai usor sa luati un amestec de sol si sa-l puneti in galeata, fiind volumul mic
      – daca solul este deja slab din pdv biologic, sanse mai mici sa se imbunatateasca, pentru ca nu avem de unde lua organismele benefice. Banuiesc ca jardiniera e undeva inauntru, unde nu ajung prea multi spori de fungi, spre exemplu..

      Daca vreti sa creati un model replicabil, faceti o gradina. Daca sunteti in oras, implicati-va in una urbana care deja exista..

  7. Salut,
    Nu aveti un telefon de contact???

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>