Sambata, 20 februarie, in Bacau, am avut placerea sa sustin o scurta prezentare despre agricultura ecologica, si sa asist la doua prezentari tinute de Dr. Ing. Maria Calin, si Dr. Ing. Florin Acatrinei, despre cultura ecologica a legumelor si plantelor.
Prezentarile de agricultura ecologica au avut loc in cadrul pietei de seminte organizata de “Seminte libere”, prin asociatia Romania in Tranzitie si asociatia Iubim Natura.
Mi-au placut in special exemplele domnului Acatrinei referitoare la controlul focului bacterian si paduchelui melifer la par, exclusiv prin mecanisme naturale, si cu rezultate mai eficiente decat cele chimice.
Au intervenit si obisnuitele discutii legate de diferentele intre permacultura si agricultura ecologica.
Cand vine vorba de agricultura ecologica, punctele cheie pe care le-am retinut din cele doua prezentari, si pe care le-am prezentat sunt urmatoarele:
- In primul rand, diferenta principala este de mentalitate. Pentru a reusi in agricultura ecologica, fermierii au in vedere mult mai multi factori, au o intelegere mult mai avansata a mecanismelor naturale, si un proces decizional mai complex decat cei ce practica agricultura conventionala
- Importanta fertilitatii solului este mult mai mare fata de agricultura conventionala
- Biodiversitatea de plante si habitate este esentiala pentru controlul daunatorilor
- In agricultura ecologica ne folosim de mecanismele naturale deja existente, le intelegem si le adaptam nevoilor, utilajelor, si managementului fermei