Acum ceva vreme am fost in vizita la SCDL Buzau, pentru a-l cunoaste pe Costel Vinatoru, unul din cei mai cunoscuti cercetatori in legumicultura din Romania, cu o colectie impresionanta de peste 1000 de soiuri de tomate.
Una din pasiunile sale a fost si este conservarea biodiversitatii, ca varietate genetica, lucru care combinat cu pasiunea pentru tomate a dus la colectia impresionanta.
Oameni din mediul academic si cercetatori ca dumnealui cu siguranta sunt mai multi, unii mai cunoscuti publicului de rand, altii mai putin. Unii mai vocali, altii care merg inainte fara sunet de trompete. Cert e ca sunt, pe unii chiar am avut onoarea sa-i cunosc.
La fel de cert e ca majoritatea sunt din generatia parintilor mei, si nu stiu cine o sa-i inlocuiasca in 20 de ani, poate chiar mai putin.
Cercetarea romaneasca in agricultura a fost recunoscuta international pana in ’89, dupa care incet-incet s-a prabusit. Nu sunt in masura sa am o parere de ce, desi toti avem o idee despre cum interactioneaza statul si “baietii destepti” cu banii si interesele publice..
In sfarsit, cu ocazia asta mi-am reamintit cat de important e sa sustinem economia locala, fie ca e vorba de cercetatori, producatori, sau orice alta veriga a lantului alimentar:
Daca noi (romanii) n-o sustinem, sanse mari sa moara. Traim intr-o lume in care “regulile” sunt in mare parte facute de bani, asa ca..mare atentie cum si unde ne cheltuim banii. Orice institutie, intreprindere, sau afacere al carei consumator devenim, este sustinuta direct prin banii pe care ii cheltuim. Cand sustinerea moare, moare si institutia.
Vrem sa nu fim invadati de seminte olandeze? N-avem decat sa cumparam de la producatorii locali. Si fiindca tot a venit primavara, va trimit doua linkuri de la ofertele Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Legumicola Buzau: