Curs de permacultura in Bucuresti, 25-26 februarie 2017

Despre ce e vorba?

Esti fermier si vrei rezilienta si diversitate in culturi si profit, regenerand ecosistemul?
Locuiesti sau vrei sa te muti la tara si sa te ocupi cu agricultura ecologica?
Stai in oras si vrei sa te implici in proiecte sociale, de mediu, responsabile, sau sa sustii rezilienta locala?

Atunci, acest curs s-ar putea potrivi ca o manusa. Vezi evenimentul pe facebook. Locurile sunt limitate!

La acest curs sunt oferite si doua locuri gratuite. Citeste mai jos!

Ce spun fostii participanti? 

Prof. universitar dr. Aurel Maxim, USAMV Cluj

Nascut pentru a fi profesor! Neaparat sa te inscrii la facultate!

Mihaela Buligoanea, fermier, www.legumefericite.ro

„Pentru mine care am deja o mica afacere de familie in domeniul agriculturii ecologice –  cursul de permacultura a insemnat foarte mult. Gabi a reusit in doar cateva ore prin ceea ce ne-a predat –  sa ma convinga sa extind preocuparea in zona biodiversitatii, sa creez si mai multe perdele de protectie, sa ma preocup si mai mult sa gasesc solutii pentru a proteja solul.
Gabi da dovada nu doar de o foarte buna cunoastere a domeniului permaculturii dar isi adapteaza abordarea in functie de nevoile cursantilor si intr-o atmosfera lejera te tine concentrat pana la final.
Mai mult decat atat, de la acest curs pleci cu o bibliografie semnificativa in domeniu dar si cu disponibilitatea garantata a trainerului pentru informatii, completari, sfaturi ulterioare.
Daca esti incepator intr-ale gradinaritului – cursul de permacultura sustinut de Gabi Diaconu este mai mult decat binevenit! Iti ofera mai mult decat o baza de pornire si te scuteste de multe ore sau chiar zile in care poti aduna informatii de pe net – informatii care de multe ori sunt lipsite de aspectele practice.
Raportul calitate pret este excelent! Il recomand cu drag si il felicit pe Gabi, pentru pasiunea de care da dovada in domeniul permaculturii.”


Unde este organizat cursul?

Cursul este organizat in Bucuresti, la sediul asociatiei Padurea Copiilor, strada Sarmisegetza nr 4 (langa spitalul Coltea).

Permacultura? Ce mai e si asta?

Permacultura este un sistem de proiectare bazat pe principii ecologice, iar acest curs prezinta aplicarea permaculturii pe terenurile agricole, fie ca e vorba de gospodarii sau ferme.

Cursul aprofundeaza mai multe teme (vezi specificatii la ziua 1 si ziua 2), dintre care principalele sunt:

Vezi mai jos prezentarea unui design de permacultura pe o suprafata de 100ha.

Rolul unui astfel de eveniment este de a clarifica cu ce se ocupa permacultura, de a introduce bazele teoretice si practice ale designului si implementarii acestuia pe proprietati rurale sau urbane, tinand cont de factorii ecologici, economici, si sociali.

Design de permacultura judetul Mures

Microferma ecologica, permacultura, judetul Mures

Care sunt subiectele celor doua zile?

Desi in cele 2 zile doar zgariem suprafata permaculturii, cursul este extrem de intensiv, cu multa informatie condensata, si abordeaza urmatoarele teme, in sesiuni de circa 90 de minute:

Ziua 1

  • Istoria, eticile si principiile permaculturii
  • Metodologia de abordare a designului unei proprietati in functie de scara, obiective si nivelul comercial. Introducere in keyline design
  • Soluri – fertilizare, eroziune, aspecte de ordin fizic, metode biologice de imbunatatire potrivite dimensiunii si culturii
  • Apa – circuit, precipitatii primite vs precipitatii utile, stocare, metode de irigatie. Paduri/Arbori silvici – importanta, sisteme agrosilvice, perdele forestiere, culturi pentru biomasa, relatia cu cultura umana

Ziua 2

  • Gradini de legume pentru nevoile proprii – design, stabilire, mentenanta, metode integrate de control al daunatorilor si bolilor, plante companion, plante mai putin cunoscute.
  • Livezi, gradini silvice, „forest gardens” – design, complexitate, stabilire, succesiune, plante benefice, mentenanta, metode integrate de control al daunatorilor si bolilor, sisteme agrosilvice cu integrarea pasunilor sau culturilor
  • Inmultirea plantelor perene. Viata in mediul rural – aspecte sociale si economice. Constructii naturale – introducere, folosirea cobului, designul de case eficiente energetic. Permacultura urbana
  • Permacultura la nivel de ferma – model de business, culturi profitabile in functie de scara, situatia agriculturii din Romania. Directii viitoare, proiecte din tara noastra.

La fiecare tema sunt prezentate exemple practice, si oferite resurse (carti, materiale video) pentru aprofundarea studiului.

Participantii vor putea studia si 2 exemple de design in timpul cursului – unul de ferma, cel de-al doilea, de gospodarie rurala, cat si vedea pe viu schitarea unui design de permacultura.

La sfarsitul cursului, fiecare participant va avea ocazia sa aduca planurile cu proiectul personal, in urma carora vom realiza un design schematic al terenului.

Sunt incurajate persoanele cu un nivel de documentare (chiar si minim) deja existent despre agricultura, cu proiecte reale, care vor concretiza informatia in ceva fizic.

Cu cine?

Gabriel Diaconu este un trainer si designer certificat de permacultura, concentrandu-se pe designul de ferme dar cu experienta si pe proprietati mici urbane sau rurale.

In 2011, a initiat proiectul de la Strambeni, unde s-a mutat in 2012, lucrand sa creeze o gospodarie traditionala din zona de campie a Romaniei cat mai rezilienta. Acolo si-a pus in practica cunostintele acumulate despre gradinarit organic, livezi mixte, plante perene, fertilizatori biologici precum compostul si vermicultura, managementul deseurilor si constructii naturale. Un colaj de imagini de la Strambeni poate fi vizualizat aici.

Gabriel a facut parte din echipa de 6 luni ce a implementat designul fermei Ridgedale Permaculture, unul din cele mai cunoscute exemple de permacultura la nivel de ferma din Europa. Acolo si-a imbunatatit cunostintele practice si teoretice despre designul profesionist de permacultura, stabilirea sistemelor agroforestiere la scara mare, pasunatul holistic prin rotatie, gradinarit organic, fertilizatori biologici, constructii naturale, managementul deseurilor, administrarea proiectelor si a oamenilor.

Gabriel si-a luat diploma de PDC (curs intensiv de design de permacultura de 2 saptamani) cu Richard Perkins, unul din cei mai experimentati traineri si designeri de ferme din Europa, precum si cea de Management Holistic, curs facilitat de Anders Lerberg Kopstad, fermier norvegian si trainer de Management Holistic acreditat de Institutul Savory.

Ca trainer, Gabriel faciliteaza cursuri introductive in permacultura, si ofera consultanta pentru designul fermelor ecologice si proprietatilor rurale/urbane.

Loc gratuit!

In cadrul cursului este oferit si un loc gratuit.
Daca nu iti permiti cursul din pdv financiar, dar crezi ca ai nevoie de informatia prezentata si vei face ceva util cu ea, nu ezita sa dai un mail la adresa contact@permacultura-romania.com justificand modul in care societatea sau ecosistemul va beneficia de participarea ta la acest curs. Alegerea participantilor se face pe baza de selectie

Cat costa?

Pretul cursului este de 300 de lei, inscrierea se face doar in momentul achitarii
taxei. Contul bancar este RO44INGB0000999904751567, pe numele Gabriel Diaconu. Inaintea achitarii taxei este necesara o conversatie telefonica, pe numarul 0743 821 685

Participantii sunt rugati sa aduca masa de pranz de acasa, pe care o vom pune la comun.

Lasa un raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>