Despre compost si extrasele din compost
Nota: acest articol face parte dintr-o serie dedicata solului. Citeste si: ce este fertilitatea solului?, tehnologia no-till, culturi verzi, programe de pasunat.
V-ati intrebat vreodata cum reusesc fermierii care se folosesc de mecanisme biologice sa reduca ingrasamantele sintetice cu pana la 90%, iar in unele cazuri sa le elimine?
Ei bine, un compost de calitate este unul din factorii ce contribuie la acest lucru.
Compostul este definit ca materialul rezultat in urma descompunerii aerobe a deseurilor organice, vegetale sau animale. Productia de compost, si extrasele din acesta, poate fi realizata in ferma sau gospodaria proprie, cu investitii minore, dar necesita o oarecare baza de cunostinte.
Fie ca vorbim de cultura mare, pomicultura, sau zootehnie, o ferma sau gospodarie care isi produce singura extrasele din compost si foloseste o agricultura bazata pe mecanisme biologice, isi reduce masiv costurile de inputuri.
Fertilizarea cu un compost bine facut, dar mai ales cu extrasele din acesta, ofera mai multe avantaje:
- Ofera nutrienti foarte usor de asimilat de catre plante, cu zero levigare
- Inoculeaza solul cu microorganisme benefice, care contribuie la crearea unui strat de humus. Citeste mai multe despre importanta microorganismelor pe pagina dedicata solului!
- Solubilizeaza nutrientii deja prezenti in sol, facandu-i asimilabili de catre plante
- Suprima organismele patogene din sol
Cum integram compostul si extrasele din compost?
In Romania, datorita costurilor reduse si scaderii nevoii de alte inputuri, produsele si tehnologiile bazate pe mecanisme biologice (cum sunt compostul sau extrasele din compost) sunt folosite de catre un numar din ce in ce mai mare de fermieri.
Daca armata de microorganisme din sol abia asteapta sa lucreze pentru noi, 365 zile/an, 24h/zi, in mod gratuit, de ce sa refuzam un asemenea ajutor? Vrei sa afli mai multe despre importanta microorganismelor? Citeste pagina dedicata solului!
Folosirea extraselor din compost sau a altor mecanisme biologice implica in primul rand o schimbare in gandire si perceptie, cu implicatii asupra intregii tehnologii de productie.
Compostul si fertilizantii reprezinta un singur element din intraga imagine de ansamblu.In afara de compost, introducerea culturilor verzi, a unui sistem de lucrarilor minime ale solului, cat si reorganizarea schemei de fertilizare, sunt primii pasi.
Citeste pagina : Cum reducem ingrasamintele folosind culturi verzi?
Vrei sa afli mai multe despre tehnologia no-till? Citeste aici.
Productia de compost este viabila in gospodarii, gradini individuale, sau ferme mici. In fermele mari si medii, acesta se inlocuieste cu extrasele din compost, ce pot fi aplicate cu un simplu MET.
In unele cazuri, in loc de compost se poate folosi vermicompostul, sau humusul de rama, desi acesta este mai putin eficient.
Cum producem un compost de calitate?
Nu toate tipurile de compost sunt egale din punct de vedere al eficientei. Temperatura, umiditatea, nivelul de oxigen si materialele din care este realizat, sunt factori critici in producerea unui compost de buna calitate.
La nivel de gospodarie sau gradina individuala, urmatoarele reguli sunt suficiente:
- Gramada de compost trebuie sa aiba minim 1m3
- Dejectiile folosite nu trebuie sa contina antibiotice
- Temperatura trebuie sa treacă de 55C
- Umiditatea optima este in jur de 70%
- Dimensiunea materialelor trebuie sa fie medie
- Proportiile materialelor din care este realizata gramada de compost urmeaza retete fixe
Dupa ce gramada de compost este construita, aceasta trebuie monitorizata si mentinuta in parametrii optimi. In functie de evolutia acestora, gramada de compost se intoarce la intervale de 2-4 zile, pentru a reduce temperatura, aduce un surplus de oxigen, si uniformiza. Intoarcerea poate fi manuala (cu furca), sau mecanizata.
Extrasele din compost – solutia pentru suprafetele mari
Aplicarea compostului pe suprafete mari este laborioasa. In astfel de cazuri, se folosesc produse lichide, extrase din compost.
Acestea se aplica in mod uzual, cu MET-ul, pe sol, sau foliar, in functie de efectul dorit.
Extrasele din compost se folosesc :
- Direct pe suprafata solului, de 2 ori / an, cand vegetatia este joasa (inainte si dupa recoltare)
- Foliar, 5 – 10 aplicari / an, in functie de cultura
Cum imbunatatim fertilitatea solului folosind compost si extrase din compost?
Nu trebuie sa uitam ca orice organism din sol are nevoie de hrana, si de un habitat potrivit. Unul din rolurile compostului si al extractelor din compost este inocularea cu astfel de microorganisme. Insa pentru o buna dezvoltare a acestora, atat hrana, cat si habitatul lor trebuiesc mentinute la nivele adecvate.
In practica, aceste lucruri se realizeaza prin folosirea culturilor verzi, si a lucrarilor conservatoare, in special a tehnologiei no-till.
Citeste pagina : Cum reducem ingrasamintele folosind culturi verzi?
Vrei sa afli mai multe despre tehnologia no-till? Citeste aici.
In cazul pajistilor si pasunilor, alegerea unui program de pasunat potrivit pentru fermier este extrem de importanta. Afla mai multe despre cresterea productivitatii folosind programele de pasunat!