De multe ori, cele mai importante lectii pe care le-am invatat de la persoanele implicate in permacultura sau agricultura ecologica au fost de ordinul “ce NU functioneaza”.
Astfel, stii ce sa eviti, si, mai important, stii de ce sa (nu) faci asta. Este extrem de important sa intelegem CUM functioneaza lucrurile, pentru a putea lua decizii in cunostinta de cauza. De altfel, unul din mesajele permaculturii este de a nu urma orbeste o doctrina, ci de a analiza mecanismele implicate, a le adapta nevoilor si conditiilor noastre, si a le folosi cu eventualele moficiari.
Cele mai comune exemple din Romania sunt alegerea straturilor tip hugelkultur inspirate din Sepp Holzer, sau a swale-urilor, ca metode aparent potrivite terenului, cand in realitate, nu de putine ori, se pot gasi solutii mai eficiente.
Asadar, daca ati urmarit postarile anterioare, stiti acesta este un portal de permacultura si agricultura no-till, lucru care in gradina de legume, se realizeaza folosind o gradina fara sapa. Cititi aici si aici despre aceasta metoda.
In permacultura, gradina fara sapa are cateva dezavantaje, iar importanta lor variaza. Variaza in functie de conditiile pedo-climatice, resursele proprietarului, si implicarea acestuia. Principalele sunt:
- Intr-o gradina fara sapa, solul se incalzeste mai greu primavara. Absolut normal, avand in vedere ca este “izolat” fata de razele soarelui, de un strat de mulci, adesea paie. Va aduceti aminte puterea de izolare a unui balot de paie? Ei, asta inseamna ca primavara devreme solul se incalzeste mai greu. Anul acesta am semanat mazarea in perioada optima (toata lumea semana mazare in camp), si abia peste 4 saptamani a rasarit. Bineinteles, aceasta problema se poate rezolva dand stratul de mulci la o parte primavara devreme, pentru cateva saptamani.
Plantele sufera de ceea ce in agricultura se numeste “sindromul solurilor reci”. Insa, mai ales in camp, datorita beneficiilor aduse de tehnologia no-till si mulcire, in perioada mai-iunie plantele astfel semanate le prind din urma si le intrec pe cele semanate conventional. - Semanatul semintelor mici intr-o gradina fara sapa (morcov, salata, patrunjel) necesita un strat mult mai subtire de paie, sau deloc. Asta inseamna ca in momentul semanatului, are loc o manipulare a mulciului care poate deveni stresanta. Da paiele la o parte integral, seamana, pune paiele la loc, dar nu toate, ci doar o parte, asteapta pana rasare morcovul, pune cu grija in jurul lui.
- In gradina de permacultura, sub stratul de mulci, umiditatea este crescuta fata de zonele unde s-a pregatit terenul. Privit pe termen lung, si mai ales in perioada de vara, acest lucru este un avantaj. Dar ocazional, poate crea probleme ca aparitia si inmultirea excesiva a melcilor si limacsilor, sau favorizarea fungilor patogeni. Din fericire in zona de campie in care locuiesc, melcii sau limcasii fac rareori probleme. Pentru cei din zonele de deal, solutia este simpla, indepartarea mulciului primavara devreme, sau in cazul perioadelor cu precipitatii excesive. Controlul fungilor patogeni (bolilor) se realizeaza folosind metode integrate.
- Chiar daca folosim un strat gros de mulci, si cartoane in primul an, tot vor aparea buruieni. Stevia, rugii, palamida, papadia, sau pirul sunt greu de eliminat total din primul an. Chiar si in anul doi vom gasi cateva din ele. Buruienile se scot manual din radacini, nu se sapa, fapt ce este un pic mai dificil in primul an, dar cu siguranta necesita un volum si o intensitate de munca mai mici.
- Cararile pot genera probleme datorita vegetatiei care creste pe ele. Intr-o gradina de permacultura putem fie sa controlam vegetatia din carari pentru a nu se extinde in straturi, mentinand-o inierbata, cum fac cei de la Baza Ulmu, sau sa o eliminam de tot, cum am facut acum doi ani in Suedia, cand eram gradinar la RidgedalePermaculture. Cea mai eficienta metoda, si durabila pe termen lung, este adaugarea pietrisului in carari.
Daca folositi sau aveti de gand sa folositi o gradina fara sapa, astept impresiile, observatiile sau intrebarile voastre!
Sa avem o primavara frumoasa si un an roditor!