Keyline design – cum ne ferim de seceta si baltiri

Nota: Acest articol face parte dintr-o serie despre dedicata permaculturii pentru fermier. Citeste si ce este fertilitatea solului?, controlul ecologic al bolilor si daunatorilor, sistemul agroforestier pentru productii ridicateprograme de pasunat.


De ce ar trebui sa ne preocupe topografia?

V-ati intrebat vreodata de ce vaile sunt cele mai fertile terenuri agricole? De ce vaile si nu varfurile de deal, spre exemplu?

Raspunsul este simplu: de-a lungul a milioane de ani, datorita topografiei, prin actiunea apei, in aceste zone s-au acumulat minerale si materii organice, dand nastere unui sol excelent.

Sau de ce unele zone din ferma baltesc, in timp ce altele sunt uscate? Doar ambele au primit aceeasi cantitate de precipitatii.

Factorii comuni ai acestor fenomene sunt:

  • Apa. Apa este vectorul, sau purtatorul, de fertilitate, este cea care transporta nutrienti si materii organice, pe care ajunge sa le depoziteze in zonele joase
  • Topografia. Panta si altitudinea terenului determina zonele in care apa se acumuleaza, dar si zonele care se usuca mai repede

Desi cu totii stim aceste lucruri inca din scoala primara, cati s-au gandit la cum le pot aplica in ferma? Cati si-au dat seama ca printr-o simpla proiectare a fermei, pot limita baltirile si pot creste rezerva de apa din sol in zonele uscate?

Adesea, din obisnuinta de a face lucrurile asa cum am fost invatati, “nu vedem padurea de copaci”.
Insa ma intreb daca ne putem permite sa fim ignoranti, cand toata Europa ne-o ia inainte?

Un fermier care poate observa si intelege fenomenele de mai sus, apreciaza avantajele integrarii sistemului Keyline design.

Permacultura la ridgedale

Ferma RidgedalePermaculture, SWE. Tiparul keyline ilustrat prin randurile de pomi, mulcite cu talas. Lucrarile agricole se executa intre randurile de pomi, obtinand un tipar anti-erozional, care distribuie precipitatiile uniform. Baltirile sunt cu mult reduse, iar zonele uscate sunt aprovizionate cu apa

De ce sa proiectam ferma folosind sistemul keyline design ?

Prioritatea sistemului keyline design este apa.

Sistemul este de fapt o metodologie de proiectare sau planificare a fermei bine definita, care integreaza directia lucrarilor, orientarea randurilor de plante perene, amplasamentul drumurilor, infrastructurii de irigatie, si (in unele cazuri) iazurilor de irigatie.

Aplicabil oriunde in Romania, in permacultura, agricultura ecologica sau conventionala, Keyline Design proiecteaza ferma in functie de topografia terenului, indeplinind urmatoarele obiective:

  • Captarea fiecarei picaturi de apa ce cade pe teren, pentru conservarea fertilitatii si cresterea rezervei de apa din sol
  • Distribuirea uniforma a precipitatilor, din zonele cu baltiri, catre zonele uscate, pentru a proteja terenul impotriva secetei si inundatiei
  • Oprirea eroziunii, imbunatatirea claitatii solului
  • Proiectarea celor mai eficiente rute pentru traficul tehnologic, anti-erozionale si practicabile pe o perioada lunga din an
  • Proiectarea celor mai eficiente locatii pentru iazurile si infrastructura de irigatie

Keyline design este folosit ca metodologie de proiectare in permacultura, predominant in cazul fermelor mijlocii si mari.

Design de permacultura in Romania

Design de permacultura pentru Armonia Brassovia folosind sistemul keyline design, 100ha

Keyline Design in Romania si in lume

Keyline design a fost dezvoltat in Australia in anii 50 de catre regretatul inginer P.A. Yeomans, intr-o zona cu variatii mari de precipitatii de la un an la altul, iar momentan, SUA si Australia sunt tarile unde este folosit cel mai mult.
Keyline design isi dovedeste utilitatea mai ales in zonele secetoase, uniformizand distributia precipitatilor.

In Romania, un sistem apropiat de keyline design este plantarea sau lucrarea solului pe curbele de nivel. Aceasta varianta rudimentara prezinta totusi cateva probleme ca :

  • Dificultatea mecanizarii
  • Distributia suboptima a precipitatilor
  • Ignorarea drumurilor (traficului tehnologic), iazurilor pentru irigatie, si infrastructurii de irigat

Keyline design aprofundeaza ideea lucrarilor pe curbele de nivel, creand o directie de efectuare a lucrarilor (numita tipar de cultivare), foarte apropiata de curbele de nivel, dar care redistribuie precipitatile in mod uniform.

Cum functioneaza Keyline Design?

 

Keyline design Romania

Zonele unde apa se colecteaza sunt mai productive. In zonele aride, acest lucru este evident. In conditile climatice din Romania, este nevoie de un ochi format

Acelasi lucru se petrece si pe terenurile percepute ca “plate”.
Oare de ce masuratoarea nivelului cu furtunul este eficienta, si la diferente de nivel de cativa milimetri, pe o distanta de zeci de metri? Pentru ca apa isi gaseste intotdeauna nivelul, chiar cu o panta infima.

Terenurile plate sunt extrem de rare, iar pana si o panta de doar 0.2% inseamna ca apa se concentreaza undeva. Doar un ignorant nu vede baltirile de primavara de pe terenurile “plate” de la campie, in timp ce terenul vecinului este uscat la suprafata. Priceperea proiectantului identifica locurile cu probleme, si ofera solutia, distribuind surplusul de apa in zonele uscate.

Ilustratia de mai jos prezinta o zona de deal, mult mai lesne de inteles. Cu o harta topografica buna, exact aceleasi principii se aplica si in zonele de campie.

Keyline design Romania

Prin crearea unui tipar de cultivare ce coboara altitudinal din vai catre culmi (da, ati citit bine), precipitatiile sunt distribuite uniform, dand solului sansa sa le inmagazineze

Tiparul de cultivare reprezinta directia pe care se efectueaza lucrarile agricole, sau se planteaza randurile de pomi fructiferi, arbusti, sau arbori silvici.

Care este metodologia de proiectare din sistemul keyline design?

Un exemplu de proiectare folosind keyline design poate fi vizionat in prezentarea de mai jos.

Pentru a intelege metodologia de proiectare a fermei, este necesar sa fim familiarizati cu ridicarile topo, acestea fiind hartile folosite in design.

Se incepe cu obtinerea unei harti topografice precise (echidistanta curbelor de nivel 0.5m sau 1m).

Keyline design Romania

Se identifica vaile si culmile, principale sau secundare.

Keyline design Romania

Se proiecteaza drumul de acces principal, in zona cea mai uscata.

Keyline design Romania

Se genereaza tiparul de cultivare, care redistribuie uniform precipitatiile, din zonele cu baltiri, catre cele uscate.
Tiparul poate fi marcat cu randuri de pomi, sau doar pe GPS. Un rand de pomi la 2-300m este suficient. Toate lucrarile se executa paralel cu randul/randurile de pomi.

Keyline design Romania

Executand lucrarile pe directia tiparului de cultivare, la fiecare lucrare a solului (mai ales la scarificare), apa din precipitatii este redirectionata catre culmi, locurile altfel uscate, si luata din vai, adesea excesiv de umede, uniformizand umiditatea.

Cum implementam keyline design?

Odata tiparul creat in proiectul fermei, acesta trebuie marcat pe teren. Cel mai usor sistem de marcaj pe termen lung este….plantarea pomilor sau arborilor, creand un sistem agroforestier.

Adaugarea pomilor nu este obligatorie, insa este facila. Chiar si un rand de pomi la fiecare 300m este eficient, daca la prima brazda, lucrarea se face paralelel cu randul de pomi.

Keyline design implementare

Marcarea directiei de cultivare la Zatreni, jud. Valcea, pt www.cosuldelegume.ro

Keyline design isi are rolul sau, dar nu trebuie sa uitam ca fara a creste materia organica din sol, problemele vor continua sa apara, si, in contextul schimbarilor climatice, se vor agrava.

Sistemul keyline design este recomandat a fi folosit cu practicile ce imbunatatesc calitatatea solului, si integrat intr-un sistem agroforestier, creand un design de permacultura la nivel de ferma, fie ca aceasta este ecologica sau nu.


Nota: Acest articol face parte dintr-o serie despre dedicata permaculturii pentru fermier. Citeste si ce este fertilitatea solului?, controlul ecologic al bolilor si daunatorilor, sistemul agroforestier pentru productii ridicateprograme de pasunat.

Lasa un raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>