Producerea de biohumus intr-o ferma de rame din Falticeni

Astazi am avut oportunitatea de a il vizita pe dl Diaconita, si ferma sa de rame, unde se produce biohumus si ingrasaminte lichide extrase din el. Ii multumesc pt timpul si informatiile oferite, si ii urez succes in continuare. Pentru cei interesati de produsele dumnealui, dl Diaconita poate fi contactat la nr 0787 509 705, ferma de rame fiind localizata langa Falticeni.

Ferma de rame

Productia de biohumus in gramezi acoperite cu resturi vegetale

Ce este biohumusul?

Biohmusul este materialul obtinut in urma procesarii resturilor vegetale si animale de catre rame, fiind adesea obtinut intr-o ferma de rame. Se poate produce usor si la nivel de gospodarie, fiind o metoda facila de a scapa de resturile de la bucatarie.

Ferma de rame

Dat fiind ca biohumusul este bogat in nutrienti usor asimilabili si are un continut mare de humus, este folosit ca ingrasamant, mai ales in agricultura ecologica.

De ce sa folosim biohumus ca fertilizator?
Gramada matura de biohumus

Gramada matura de biohumus

In urma trecerii prin intenstinul ramei:

  • Nutrientii din dejectiile animale si resturile vegetale devin mai usor asimilabili de catre plante
  • Nutrientii devin mai concentrati datorita reducerii volumului materialului primar
  • Materialul este inoculat cu bacterii benefice, utile plantei si solului. Afla mai multe despre fertilitatea solului!
  • Nutrientii rezista mai bine la levigare, sau spalarea lor in sol
Cum folosim biohumusul intr-o ferma ecologica?

Dupa o folosire indelungata, cuplata cu practici agricole conservative, biohumusul imbunatateste si structura fizica a solului, crescand porozitatea, capacitatea de retentie a apei, dar si drenajul.

Cand vine vorba de biohumus, dozele indicate de aplicare sunt intre 1 si 10 tone / ha, in functie de cultura. Ideal se aplica toamna, insa rezultate bune pot fi obtinute si primavara.


Biohmusul si cresterea ramelor la nivel de gospodarie proprie

In curand voi publica un articol detaliat despre producerea de biohumus la nivel de gospodarie, o modalitate facila de a transforma resturile de la bucatarie in ingrasamant organic. Vrei sa fi anuntat cat mai repede? Aboneaza-te la newsletter-ul din dreapta paginii.

Lasa un raspuns

Comentarii

  1. Anonymous

    1.Cat timp dureaza procesul de descompunere cu rame? Eu incerc sa produc compost din lastari, coarde de vita de vie tocate, etc. dar durata este mare (minim 2 ani) Pot procura de la cineva o cantitate de rame pentru cca. 1,5m.c. de resturi vegetale? (am o gradina mica la marginea bucurestiului)
    2.Stie cineva daca exista si alte metode (substante) pentru accelrareaprocesului de descompunere a compostului?

    • Cu rame, procesul dureaza in functie de proportiile rame vs material. Petru a achizitiona rame, il puteti contacta pe dl Diaconita.

      Compostul (nu cel produs cu ajutorul ramelor!!!) urmreaza o total alta tehnologie, implica alegerea riguroasa a materialelor, umezirea, si intoarcerea. Mai multe detalii puteti citi aici http://permacultura-romania.com/despre-compost-si-activatori/

      Spor la gradinarit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>