Zootehnie – programe de pasunat

Nota: Acest articol face parte dintr-o serie despre dedicata permaculturii pentru fermier. Citeste si ce este fertilitatea solului?, controlul ecologic al bolilor si daunatorilor, keyline design – cum ne ferim de seceta si baltirisistemul agroforestier pentru productii ridicate.


Esti crescator de animale pe pasune? Vrei o incarcatura mai mare/ha? Paraziti mai putini? Foloseste un program de pasunat!

Program de pasunat

Un program de pasunat imparte terenuri in padocuri, si roteste animalele intre acestea. Fata de pasunatul continuu, productivitatea creste cu 50-200%

Ca raspuns la degradarea pasunilor si a solurilor, folosirea unui program de pasunat este din ce in ce mai des intalnita in zootehnie. Un program de pasunat ofera mai multe avantaje:

  • Creste cantitatea de furaj produs cu 50-200%
  • Mentine animalele mai sanatoase, prin evitarea contactului cu dejectile
  • Imbunatateste structura si calitatea solului

Orice crescator de animale care se respecta, stie ca programele de pasunat sunt folosite pe toate continentele lumii, Australia, SUA, si America Latina fiind zonele unde acestea au cunoscut o dezvoltare rapida. Institutul Savory este de departe liderul mondial in cercetarea, implementarea si administrarea programelor de pasunat, doar centrele acreditate de acesta ocupand o suprafata de 2.4 milioane de hectare, la care se adauga numerosi practicanti neacreditati de catre institut.

Filmul de mai jos prezinta o ferma australiana de 4000 de capete de bovine, practicanta a programelor de pasunat, situata intr-o zona de semi-desert.

Cum afecteaza modalitatea de pasunat productivitatea pasunii?

Crescatorul de animale este in primul rand un…..cultivator de iarba.
Un fermier inteligent trebuie deci sa aiba in vedere calitatea solului si starea pasunii, care sunt consecinte directe a modalitatii si programului de pasunat.

In zootehnie, pasunatul liber, unde animalele stau pe acelasi padoc/teren mare parte din an, fara a lasa plantele sa se regenereze, da in primul rand productii mici.

Daca ritmul de crestere al plantelor erbacee accelereaza o data cu varsta lor, crescand cantitatea de furaj produs, de ce sa pasunam cand sunt inca tinere? Ne batem singuri cuie in talpa?

Zootehnie - programe de pasunat

Schimbarea frecventa a padocurilor duce la cresterea productivitatii plantelor

Cand padocurile nu sunt schimbate frecvent, din cauza unui program de pasunat defectuos, se produc mai multe fenomene:

  • Productivitatea scade drastic. Cantitatea maxima de furaj este obtinuta cand planta este pasunata inainte de inflorire (aproximaiv faza de burduf), acesta fiind sfarsitul perioadei in care cresterea este cea mai rapida. Acest lucru necesita o pauza de 30 – 70 de zile intre 2 pasunari, in functie de sezon. Un program de pasunat bun planifica ia in considerare acest fenomen.
Fazele de crestere a vegetatiei

Fazele de crestere a vegetatiei, si perioada optima de pasunat

  • Plantele pasunate sunt tinere, nu ating maturitatea fiziologica, sistemul radicular este slab dezvoltat, in sol apare compactarea, levigarea nutrientilor si pierderea materiei organice. Solul se degradeaza, si, odata cu el, si pasunea
  • Plantele preferate (in general leguminoasele) sunt pasunate agresiv, si cu timpul dispar, in timp ce ierburile cu continut mai mare de fibre nu sunt atinse. Adesea apar arbusti (maces, porumbar, mur etc), scazand din nou productivitatea
  • Dejectiile nedescompuse se inmultesc, animalele lasand zonele respective nepasunate
  • Contactul zilnic cu dejectiile creste sansa inmultirii parazitilor

Ce pasune ati alege, din cele doua de mai jos?
Daca detineti una asemanatoare primei imagini, nu disperati! Cu un program de pasunat potrivit, productia de furaj, calitatea pasunii, a solului, si sanatatea animalelor se pot imbunatati.

Zootehnie - degradarea pasunii

Degradarea pasunii in urma folosirii a prea putine padocuri pentru o perioada lunga de timp

Zootehnie - pasune sanatoasa

Pasune productiva in urma folosirii unui program de pasunat cu 50 de padocuri

In ce consta un program de pasunat?

Un program de pasunat planifica durata in care animalele se afla intr-un padoc, si imparte terenul in padocuri flexiblie, delimitate cu gard electric portabil, ce pot fi schimbate intr-un timp foarte scurt.

Cheia aici este durata pasunarii unui padoc, si timpul de repauz pe care acesta il are, pana cand animalele se reintorc.

Oi gard electric

Delimitarea padocurilor se face folosind gardul electric portabil

Cum elaboram un program de pasunat?

Fiecare ferma are nevoie de un program de pasunat personalizat, care sa tina cont de aspectele pedoclimatice, agroecologice, economice, si sociale. Pentru a crea un program de pasunat optim, fermierul trebuie sa respecte cateva reguli de baza:

  • Plantele nu se pot pasuna mai mult de 6-7 ori pe an, in toate zonele din Romania. Cu alte cuvinte, un padoc nu se foloseste mai mult de 6-7 ori pe an
  • Niciodata un padoc nu se pasuneaza mai mult de 3 zile. La 3 zile dupa pasunat, majoritatea plantelor incep sa recreasca, si, continutul de proteine fiind ridicat, sunt pasunate a doua oara.
  • Animalele se reintorc in padoc doar cand planta a ajuns in punctul unde cresterea vegetativa stagneaza (faza de burduf). Durata de “odihna” a unui padoc depinde de viteza refacerii vegetatiei, fiind in general 30-70 zile in functie de sezon si precipitatii
  • Din cele 3 puncte rezulta necesitatea folosirea a minim 23 de padocuri intr-o ferma zootehnica
Program de pasunat harta

O parte dintr-un program de pasunat vazut de la distanta. Suprafata – 25ha

In realitate, procesul este mai complex, fiind recomandat sa se foloseasca sabloane standard pentru crearea unui program de pasunat, cum sunt cele oferite de organizatii de profil ca institutul Savory.

Diferenta intre fermele in care se foloseste un program de pasunat si cele in care padocurile nu sunt odihnite, se observa cu ochiul liber cel mai bine in zonele aride, unde raspunsul este mai rapid. Filmuletul de mai jos ilustreaza aceste diferente:

 


Nota: Acest articol face parte dintr-o serie despre dedicata permaculturii pentru fermier. Citeste si ce este fertilitatea solului?, controlul ecologic al bolilor si daunatorilor, keyline design – cum ne ferim de seceta si baltirisistemul agroforestier pentru productii ridicate.

Lasa un raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>