Curs de introducere in permacultura la Stanciova, Timis

When:
23/04/2016 – 24/04/2016 all-day
2016-04-23T00:00:00+03:00
2016-04-25T00:00:00+03:00
Where:
Stanciova
România
Cost:
225 RON
Contact:
Gabriel Diaconu
0743 821 685
Despre ce e vorba?

Detii o ferma si ai vrea rezilienta si diversitate in culturi si profit, regenerand ecosistemul?
Locuiesti sau vrei sa te muti la tara si sa te ocupi cu agricultura ecologica?
Stai in oras si vrei sa te implici in proiecte sociale, de mediu, responsabile, sau sa sustii rezilienta locala?

Atunci, acest curs s-ar putea potrivi ca o manusa. Vezi evenimentul pe facebook.

Vezi ce spun fostii participanti despre acest curs! Printre ei se numara fermieri ca cei de la www.cosuldelegume.ro, sau www.legumefericite.ro

Cursul este organizat in satul Stanciova, la 37km de Timisoara, sat in care exista o mini-comunitate de persoane mutate de la oras la tara. In cadrul cursului va avea loc si un tur al unei astfel de gospodarii, cat si realizarea unei gramezi de compost.
Vezi mai multe despre ce fac cei din comunitate aici.

Cursul ofera doua locuri gratuite! Vezi detalii mai jos!

Permacultura? Ce mai e si asta?

Permacultura este un sistem de proiectare bazat pe principii ecologice, iar acest curs prezinta aplicarea permaculturii pe terenurile agricole, fie ca e vorba de gospodarii sau ferme.

Cursul aprofundeaza mai multe teme (vezi specificatii la ziua 1 si ziua 2), dintre care principalele sunt:

Vezi mai jos prezentarea unui design de permacultura pe o suprafata de 100ha.

 

Rolul unui astfel de eveniment este de a clarifica cu ce se ocupa permacultura, de a introduce bazele teoretice si practice ale designului si implementarii acestuia pe proprietati rurale sau urbane, tinand cont de factorii ecologici, economici, si sociali.

Design permacultura plante perene

Design de permacultura pentru o gospodarie din Viforata, judetul Buzau, 1500m2. Citeste mai multe aici

Care sunt subiectele celor doua zile?

Desi in cele 2 zile doar zgariem suprafata permaculturii, cursul este extrem de intensiv, cu multa informatie condensata, si abordeaza urmatoarele teme, in sesiuni de circa 90 de minute:

Ziua 1

  • Istoria, eticile si principiile permaculturii
  • Metodologia de abordare a designului unei proprietati in functie de scara, obiective si nivelul comercial
  • Soluri – istorie, importanta, eroziune, aspecte de ordin fizic, metode biologice de imbunatatire potrivite dimensiunii si culturii. Parte practica : Inceperea unei gramezi de compost
  • Apa – circuit, precipitatii primite vs precipitatii utile, stocare, metode de irigatie. Paduri/Arbori silvici – importanta, sisteme agrosilvice, perdele forestiere, culturi pentru biomasa, relatia cu cultura umana

Ziua 2

  • Gradini de legume pentru nevoile proprii – design, stabilire, mentenanta, metode integrate de control al daunatorilor si bolilor, plante companion, plante mai putin cunoscute. Tur al unei gospodarii din Stanciova
  • Livezi, Gradini silvice, “forest gardens” – design, complexitate, stabilire, succesiune, plante benefice, mentenanta, metode integrate de control al daunatorilor si bolilor, sisteme agrosilvice cu integrarea pasunilor sau culturilor
  • Inmultirea plantelor perene. Viata in mediul rural – aspecte sociale si economice. Constructii naturale – introducere, folosirea cobului, designul de case eficiente energetic. Permacultura urbana
  • Permacultura la nivel de ferma – model de business, culturi profitabile in functie de scara, situatia agriculturii din Romania. Directii viitoare, proiecte din tara noastra

La fiecare tema sunt prezentate exemple practice, si oferite resurse (carti, materiale video) pentru aprofundarea studiului.

Participantii vor putea studia si 2 exemple de design in timpul cursului – unul de ferma, cel de-al doilea, de gospodarie rurala.

Sunt incurajate persoanele cu un nivel de documentare (chiar si minim) deja existent despre agricultura, cu proiecte reale, care vor concretiza informatia in ceva fizic.

Cu cine?

Gabriel Diaconu este un trainer si designer certificat de permacultura, concentrandu-se pe designul de ferme dar cu experienta si pe proprietati mici urbane sau rurale.

In 2011, a initiat proiectul de la Strambeni, unde s-a mutat in 2012, lucrand sa creeze o gospodarie traditionala din zona de campie a Romaniei cat mai rezilienta. Acolo si-a pus in practica cunostintele acumulate despre gradinarit organic, livezi mixte, plante perene, fertilizatori biologici precum compostul si vermicultura, managementul deseurilor si constructii naturale.

Gabriel a facut parte din echipa de 6 luni ce a implementat designul fermei Ridgedale Permaculture, unul din cele mai cunoscute exemple de permacultura la nivel de ferma din Europa. Acolo si-a imbunatatit cunostintele practice si teoretice despre designul profesionist de permacultura, stabilirea sistemelor agroforestiere la scara mare, pasunatul holistic prin rotatie, gradinarit organic, fertilizatori biologici, constructii naturale, managementul deseurilor, administrarea proiectelor si a oamenilor.

Gabriel si-a luat diploma de PDC (curs intensiv de design de permacultura de 2 saptamani) cu Richard Perkins, unul din cei mai experimentati traineri si designeri de ferme din Europa, precum si cea de Management Holistic, curs facilitat de Anders Lerberg Kopstad, fermier norvegian si trainer de Management Holistic acreditat de Institutul Savory.

Ca trainer, Gabriel faciliteaza cursuri introductive in permacultura, si ofera consultanta pentru designul fermelor ecologice si proprietatilor rurale/urbane.

Locuri gratuite!

Sunt oferite doua locuri gratuite! Unul pentru o persoana din sat, iar altul pentru cineva din afara.
Daca nu iti permiti cursul din pdv financiar, dar crezi ca ai nevoie de informatia prezentata si vei face ceva util cu ea, nu ezita sa dai un mail la adresa permacultura.strambeni@yahoo.com justificand modul in care societatea sau ecosistemul va beneficia de participarea ta la acest curs. Alegerea participantilor se face pe baza de selectie

Cat costa?

Pretul cursului este de 225 de lei, inscrierea se face doar in momentul achitarii
taxei. Contul bancar este RO44INGB0000999904751567, pe numele Gabriel Diaconu.
Participantii care vor sa ramana peste noapte au la dispozitie 2 camere (in 2 case diferite, case traditionale din paianta) cu cate 4 paturi (suprapuse), curent electric, apa curenta, si toaleta uscata, sau spatiu de campat cu cortul.

Pretul pentru cazarea in camera este 25 RON / noapte, iar pt cort 10 RON.
Cazarea nu include masa, participantii isi pot aduce de acasa sau pot cumpara diverse alimente din sat. Achitarea cazarii se face pe loc, nu prin transfer bancar.

In timpul cursului, la cele doua mese de pranz, punem mancarea la comun, iar fiecare participant aduce ceva de acasa.

Lasa un raspuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>