Controlul ecologic al bolilor si daunatorilor

Nota: Acest articol face parte dintr-o serie despre dedicata permaculturii pentru fermier. Citeste si ce este fertilitatea solului?, keyline design – sa ne ferim de seceta si baltiri, sistemul agroforestier pentru productii ridicateprograme de pasunat.


Daca ati ajuns la aceasta pagina cautand “insecticide bio” ori macerat de urzica, veti avea primul soc: aceste preparate, cat si fungicidele ecologice, sunt ultima masura de aparare impotriva bolilor si daunatorilor. Citeste despre astfel de tratamente la sfarsitul paginii!

Folosind mecanisme naturale, permacultura ofera solutii pe termen lung, care pastreaza banii in buzunarul fermierului sau gradinarului, si au nevoie de management redus.
In permacultura si agricultura ecologica, se foloseste un intreg sistem de control, in care tratamentele cu fungicide sau insecticide bio sunt doar un element. Cheia aici este folosirea a cat mai multe elemente din acest sistem.

Daca sistemele naturale tin sub control agentii patogeni, fara a folosi macerat de urzica, insecticide bio, sau alte stropiri, nu am putea sa ne inspiram din aceste mecanisme si sa le imitam?

Controlul ecologic al bolilor si daunatorilor

Controlul ecologic al bolilor si daunatorilor inglobeaza un intreg ansamblu de factori

In permacultura, pe langa fungicide si insecticide bio, urmatorii factori sunt extrem de importanti:

 • Calitatea solului. Intr-un sol sanatos exista milioane de specii de bacterii, care, impreuna cu fungii, secreta substante benefice plantei. Acestea pot fi substante biostimulatoare, antibiotice (ex penicilina), sau chiar toxine pentru organismele daunatoare (nematozi, ciuperci patogene), prezenta lor micsorand nevoia de tratamente cu macerat de urzica si alte insecticide bio.
  Conform cercetatorului revolutionar Chabossou, un sol sanatos permite si stimuleaza planta sa isi sintetizeze singura fitoalexinele si fitoanticipinele necesare pentru a lupta impotriva bolii ori daunatorului, crescand de zeci de ori rezistenta acesteia. Intr-un sol fertil, planta va fi mai rezistenta, si va avea nevoie de mai putine tratamente, fie ele si ecologice. Putem face lesne asocierea cu un copil mic – cand creste intr-un mediu sanatos, nu se imbolnaveste, cand creste intr-un mediu toxic, incidenta bolilor este mai ridicata.
  Daca inca folosesti practici invechite ca aratura sau fertilizarea excesiva cu azot, ce duc la distrugerea lenta dar sigura a solului, citeste mai multe despre cresterea fertilitatii solului.
 • Echilibrul entomocenotic. Denumirea nu trebuie sa ne sperie, entomologia este stiinta care se ocupa cu studiul insectelor. Echilibrul entomocenotic este reprezentat de populatii echilibrate de daunatori si insectele pradatoare ale acestora.
  Gradinarul inteligent trebuie sa isi puna urmatoarea intrebare: “De ce sa folosesc insecticide bio, cand exista deja mecanisme naturale care realizeaza controlul daunatorilor, cu 0 costuri?”.
  Exemplul buburuzelor care se hranesc cu afide este cunoscut oricarui gradinar si fermier. Credeti ca degeaba politica agricola comuna 2014-2020 promoveaza cresterea biodiversitatii?
  O biodiversitate crescuta de plante duce la o diversitate de insecte. Prezenta populatilor de insecte benefice duce la eliminarea tratamentelor cu insecticide bio sau sintetice, chiar si in cultura mare, dupa cum arata acest studiu realizat la SCDA Turda. Intr-un ecosistem echilibrat, celebrul macerat de urzica isi pierde incet incet din importanta.
  Pentru a ajunge la un astfel de echilibru, habitatul si diversitatea de plante este esentiala. Intr-o gradina individuala, numarul mare de specii, prezenta florilor, plantelor aromatice, a arbustilor si pomilor creste biodiversitatea. In pomicultura, se folosesc speciile de sustinere, insamantate pe rand, iar in cultura mare, culturile verzi, care au si rol de ingrasamant. Perdelele forestiere joaca si ele un rol extrem de important. Citeste despre perdelele forestiere!

  Pomicultura specii de sustinere

  Amestec de specii de sustinere insamantate pe randul de pomi: facelia, mazariche, trifoi rosu, tataneasa, galbenele, craite, etc. Pe langa atragerea insectelor benefice, amestecul fixeaza azotul si mentine solul acoperit. Sursa: RidgedalePermaculture, ferma de formare a autorului

 • Prezenta pradatorilor naturali. Agricultorul inteligent incurajeaza pradatorii naturali ai insectelor, care lucreaza pentru el 365 zile / an, fara pretentii de salariu, reducand nevoia de fungicide ori insecticide bio.
  Exista doua mari grupe de pradatori: pasarile si amfibienii. Prezenta desisurilor, vegetatiei de talii diferite din perdelele forestiere, si a ochiurilor de apa incurajeaza existenta acestora.
  Cuiburile artificiale amplasate la inaltimile potrivite, atrag specii benefice de pasari. Atentie la diametrul orificiului cuibului, puteti atrage specii nedorite! Incet incet, incepe sa se contureze un intreg mecanism de protectie impotriva bolilor si daunatorilor, care il imita indeaparoape pe cel natural. In acelasi ritm, banii dati pe insecticide bio ori sintetice, raman in buzunarul fermierului.

  Iaz broaste

  Metoda simpla de control al daunatorilor – integrarea mini-iazurilor pentru a atrage pasari si broaste

 • Plantele companion. Acestea reprezinta specii de plante cu rolul de a atrage insectele benefice, creste biodiversitatea, crea un habitat confuz pentru daunatori, si, in unele cazuri, respinge anumite insecte daunatoare. Se folosesc in legumicultura si pomicultura, si reduc nevoia tratamentelor cu macerat de urzica si insecticide bio.
  Cateva asocieri simple se pot urma in gradinile individuale:

  • Ceapa se planteaza cu morcovii, in randuri diferite
  • Rosiile cu ardei, busuioc si craite
  • Varzoasele cu cimbru si o leguminoasa (in randuri diferite)
  • Vinetele si cartofii cu hrean, in, ori crizanteme
  • Sfecla rosie cu fasole, in randuri diferite
  • Castravetii si dovleceii cu 2-3 seminte de ridichi in cuib
  • Intercalarea lor din loc in loc a plantelor aromatice, ori plantarea lor in randuri, este utila intotdeauna.

   Plante companion

   In gradina, plantele companion sunt adesea flori ori aromatice. Sursa: RidgedalePermaculture, ferma de formare a autorului

 • Fungicide si insecticide bio. Acestea sunt preparate prin fermentare, infuzie, si decoct, folosind plante din flora spontana, cum este faimosul macerat de urzica.
  Preparatele sunt o ultima masura de aparare, si sunt mult mai eficiente aplicate preventiv.
  Doar si copilului preferam sa ii dam vitamina C mai devreme, decat antibiotice mai tarziu, nu? In faza de conversie la agricultura ecologica (2-3 ani), aceste fungicide si insecticide bio sunt totusi extrem de importante.
macerat de urzica

Preparatele fermentate din plante sunt folosite in fazele incipiente ale conversiei


Cum preparam fungicide si insecticide bio?

Principalele preparate din plante sunt urmatoarele:

 • Extract fermentat (cunoscutul macerat de urzica). Plantele se toaca grosier, apoi se pun la macerat in apa, intr-o proportie de 1:10. Daca se foloseste planta uscata, proportia este de 1-2 : 100 (100-200g la 10l).
  O data pe zi, plantele se amesteca timp de cateva minute, prilej cu care se observa prezenta bulelor (semn de fermentare). Cand aceste bule inceteaza (5 – 20 de zile), maceratul este gata si poate fi folosit. O metoda sigura de depozitare a maceratului este in sticle inchise, intr-o pivnita calduroasa (10-12 grade). Atentie la “a doua fermentare”, sticlele pot exploda!
 • Decoctul. Plantele se toaca grosier, apoi se fierb la foc mic 20 de minute, cu capacul acoperit. Infuzia este similara decoctului, doar ca focul se opreste cand apa da in clocot, preparatul fiind mai putin eficient

Adesea, cele mai folosite plante sunt urzica, tataneasa, si coada calului. Extractele din crizantema, feriga, usturoi, soc, si vetrice sunt mai greu de preparat si mai costisitoare.

Ca si extract fermentat, se foloseste maceratul de urzica, cu efect predominant insecticid. Maceratul de tataneasa are efect fortifiant, in special in perioada dinaintea infloririi.

Decoctul este folosit in principal la coada calului, cu efect fungicid.

Atentie: preparatele trebuiesc folosite preventiv, o data la 10-14 zile, pe parcursul intregului sezon de vegetatie. In cazul in care boala ori atacul daunatorilor sunt observate prea tarziu, este necesara aplicarea zilnica!


Nota: Acest articol face parte dintr-o serie despre dedicata permaculturii pentru fermier. Citeste si ce este fertilitatea solului?, keyline design – sa ne ferim de seceta si baltiri, sistemul agroforestier pentru productii ridicateprograme de pasunat.

Lasa un raspuns

Comentarii

 1. Alina

  Buna. La mine e plin de melci. Si cu cochilie si fara. Cei din urma papa inaintea noastra tot ce prind. Cum scap de ei? Ce pradatori naturali au? Multumesc.

  • Buna Alina
   Melcii si limacsii au ca pradatori naturali gusterii, aricii si serpii. Pe acestia ii atragi lasand zone inierbate, necosite tot timpul anului, si facand gramezi de pietre si crengi.

   Altfel, in gradina, ii poti tine sub control folosind urmatoarele metode:

   – se indeparteaza mulciul primavara devreme, sau cand sunt probleme cu melcii
   – se pun scanduri umede de dupa amiaza in gradina, dimineata devreme se aduna melcii de sub ele
   – se pun bariere de rumegus/cenusa/nisip uscat in jurul straturilor
   – capcane cu bere (gasesti destule informatii pe internet), ingropate in pamant

   Spor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>