Atelier practic de permacultura, 26-27 august 2017

Esti fermier si vrei rezilienta si diversitate in culturi si profit, regenerand ecosistemul?
Locuiesti sau vrei sa te muti la tara si sa te ocupi cu agricultura ecologica?
Stai in oras si vrei sa te implici in proiecte sociale, de mediu, responsabile, sau sa sustii rezilienta locala?

Atunci, acest atelier practic s-ar putea potrivi ca o manusa. Vezi evenimentul pe facebook. Locurile sunt limitate!

Ce spun fostii participanti? 

Mihaela Buligoanea, fermier, www.legumefericite.ro

„Pentru mine care am deja o mica afacere de familie in domeniul agriculturii ecologice –  cursul de permacultura a insemnat foarte mult. Gabi a reusit in doar cateva ore prin ceea ce ne-a predat –  sa ma convinga sa extind preocuparea in zona biodiversitatii, sa creez si mai multe perdele de protectie, sa ma preocup si mai mult sa gasesc solutii pentru a proteja solul.
Gabi da dovada nu doar de o foarte buna cunoastere a domeniului permaculturii dar isi adapteaza abordarea in functie de nevoile cursantilor si intr-o atmosfera lejera te tine concentrat pana la final.
Mai mult decat atat, de la acest curs pleci cu o bibliografie semnificativa in domeniu dar si cu disponibilitatea garantata a trainerului pentru informatii, completari, sfaturi ulterioare.
Daca esti incepator intr-ale gradinaritului – cursul de permacultura sustinut de Gabi Diaconu este mai mult decat binevenit! Iti ofera mai mult decat o baza de pornire si te scuteste de multe ore sau chiar zile in care poti aduna informatii de pe net – informatii care de multe ori sunt lipsite de aspectele practice.
Raportul calitate pret este excelent! Il recomand cu drag si il felicit pe Gabi, pentru pasiunea de care da dovada in domeniul permaculturii.”


Unde este organizat atelierul practic?
Atelierul este organizat in Titu, Dambovita, in doua locatii:
La “Gradina ursului”, intr-o mica plantatie de zmeur si mur, unde vom realiza lucrarile practice (textura, structura, si compactarea solului, mulcirea in plantaiile de arbusti fructiferi, constructia unei ferme de rame, realizarea de tratamente, macerate pentru boli si daunatori, ingrasaminte foliare ecologice)
– La scoala din Titu, unde vom discuta aspecte teoretice despre sol, legumicultura si pomicultura dupa principiile permaculturii
Permacultura? Ce mai e si asta?

Permacultura este un sistem de proiectare bazat pe principii ecologice, iar acest atelier prezinta aplicarea permaculturii pe terenurile agricole, fie ca e vorba de gospodarii sau ferme.

Vezi mai jos prezentarea unui design de permacultura pe o suprafata de 100ha.

Din plantatia lui Bogdan

Care sunt subiectele celor doua zile?

Desi in cele 2 zile doar zgariem suprafata permaculturii, atelierul este extrem de intensiv, cu multa informatie condensata, si abordeaza urmatoarele teme, in sesiuni de circa 90 de minute:

Ziua 1 – doar sesiuni teoretice, in sala. 30 minute pauza intre sesiuni, o ora la pranz

  • Soluri – fertilizare, eroziune, aspecte de ordin fizic, metode biologice de imbunatatire potrivite dimensiunii si culturii
  • Apa – circuit, precipitatii primite vs precipitatii utile, stocare, metode de irigatie. Paduri/Arbori silvici – importanta, sisteme agrosilvice, perdele forestiere
  • Gradini de legume pentru nevoile proprii – design, stabilire, mentenanta, metode integrate de control al daunatorilor si bolilor, plante companion
  • Pomi si arbusti fructiferi : portaltoi, soiuri, distante de plantare, intretinerea vegetatiei, sisteme de taiere, tratamente ecologice. Inmultirea arbustilor fructiferi

Ziua 2 – doar sesiuni practice, in gradina. 30 minute pauza intre sesiuni, o ora la pranz

  • Tur in plantatia de zmeur si mur – aspecte practice si discutii
  • Textura, structura, compactarea solurilor – lucrari practice
  • Fabricarea si folosirea maceratelor din plante si a fertilizantilor foliari folositi  in agricultura ecologica – lucrari practice
  • Constructia unei ferme de rame pentru a obtine vermicompost – lucrari practice
  • Incheiere, intrebari despre proiectele personale

La fiecare tema sunt prezentate exemple practice, si oferite resurse (carti, materiale video) pentru aprofundarea studiului.

Se ofera suport de curs, cu ideile cele mai importante din fiecare tema prezentata.

Sunt incurajate persoanele cu un nivel de documentare (chiar si minim) deja existent despre agricultura, cu proiecte reale, care vor concretiza informatia in ceva fizic.

Cu cine?

Gabriel Diaconu este un trainer si consultant de permacultura si agricultura ecologica, concentrandu-se pe designul de ferme dar cu experienta si pe proprietati mici urbane sau rurale.

In 2011, a initiat proiectul de la Strambeni, unde s-a mutat in 2012, lucrand sa creeze o gospodarie traditionala din zona de campie a Romaniei cat mai rezilienta. Acolo si-a pus in practica cunostintele acumulate despre gradinarit organic, livezi mixte, plante perene, fertilizatori biologici precum compostul si vermicultura, managementul deseurilor si constructii naturale. Un colaj de imagini de la Strambeni poate fi vizualizat aici.

In 2014, Gabriel a facut parte din echipa de 6 luni ce a implementat designul fermei Ridgedale Permaculture, unul din cele mai cunoscute exemple de permacultura la nivel de ferma din Europa. Acolo si-a imbunatatit cunostintele practice si teoretice despre designul profesionist de permacultura, stabilirea sistemelor agroforestiere la scara de ferma, pasunatul holistic prin rotatie, gradinarit organic, fertilizatori biologici, constructii naturale, managementul deseurilor, administrarea proiectelor de ferma.

Gabriel si-a luat diploma de PDC (curs intensiv de design de permacultura de 2 saptamani) cu Richard Perkins, unul din cei mai experimentati traineri si designeri de ferme din Europa, precum si cea de Management Holistic, curs facilitat de Anders Lerberg Kopstad, fermier norvegian si trainer de Management Holistic acreditat de Institutul Savory.

Ca trainer, Gabriel faciliteaza cursuri introductive in permacultura, si ofera consultanta pentru designul fermelor ecologice si proprietatilor rurale/urbane.

Cat costa?

Pretul atelierului este de 300 de lei, iar inscrierea se face in momentul achitarii
taxei. Contul bancar este RO44INGB0000999904751567, pe numele Gabriel Diaconu. Inaintea achitarii taxei este necesara o conversatie telefonica, pe numarul 0743 821 685

Participantii sunt rugati sa aduca masa de pranz de acasa, pe care o vom pune la comun.

Lasa un raspuns